Noi modificari aduse la Codul Muncii: Angajatorii au liber sa creasca orele suplimentare lucrate de angajati

0

In mai multe domenii de business pentru care perioada de referinta luata in calcul la depasirea orele suplimentare este astazi limitata la 4 luni vor fi incluse pe o lista pentru acest interval care va fi extins, prin modificarea Codului Muncii.  Domeniile au fost deja stabilite de sindicate si patronate pentru modificarea Codului Muncii.

In momentul de fata Codul Muncii stabileste ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi numarul de 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Insa aceasta durata poate fi marita peste 48 de ore pe saptamana doar cu conditia ca media orele de munca calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Pentru unele profesii sau activitati, Codul Muncii permite insa negocierea  prin contractul colectiv de munca, a unor perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar sa nu depaseasca pragul de 6 luni, iar in cazurile speciale sa nu depaseasca maxim un an.

Codul Muncii nu face insa precizari care sunt domeniile pentru care media celor 48 de ore suplimentare poate fi extinsa la peste 4 luni. Acum aceste domenii de activare vor fi stabilite distinct.

DISTRIBUIȚI