Povestea incredibila a inginerului care muta biserici sub ochii lui Ceausescu.

0

Supranumit si „Ingerul pazitor”, Eugeniu Iordachescu a reusit sa salveze de la daramare zeci de cladiri istorice de o mare insemnatate din Romania. Cele mai vizate erau bisericile, deranjante in ochii dictatorului. Eugeniu Iordachescu le ducea departe de privirile fostului conducator si le ascundea in spatele vreunui bloc de sorgine comunista.

Numele „Ingerului pazitor” a inceput sa fie soptit pe la colturi , insa nimeni nu credea ca poate face asa ceva. In cele din urma acesta a salvat 29 de cladiri, dintre care 13 erai biserici sau manastiri. Acesta a trecut si la blocuri unele dintre ele fiind mutate cu tot cu oamenii din ele.

Reusita acestor demersuri l-a  determinat sa coordoneze si mutarea altor cladiri. Printre acestea se numara Spitalul din Craiova, Banca Nationala din Miercurea Ciuc care a fost mutata 142m si casa Anton Pann din Ramnivul Valcea.

În 1982, o arteră de circulaţie din Râmnicu-Vâlcea trebuia lărgită pentru a se asigura legătura cu staţiunea Olăneşti, aşa încât casa memorială a lui Anton Pann a fost şi ea mutată, evitându-se, astfel, demolarea sa.

Mecanismul folosit de acesta pentru a muta imobilul nu era atat de complex pe cat de ingenios era : acesta a construit o platforma de sustinere pe care era ancorat, urmand ca apoi sa fie tras pe sine.  Viteza cu care se deplasa era mică, de câţiva metri pe oră. Biserica Schitul Maicilor a fost mutată 245 de metri, o construcţie cu o greutate de 700 de tone. „Am făcut cinci mişcări în spaţiu cu ea, am rotit-o cu 36 de grade, am ridicat-o 1,67 m şi apoi am coborât-o 25 de centimetri “, mărturisea inginerul român.

Romanii nu l-au cunoscut pentru ca nu aveau voie. Titlul dat de presa americana in 1985 sub poza unei biserici bucurestene spune insa tot : ” Cladirea care Umbla”

DISTRIBUIȚI