RCA-ul creste pana la 7.500 de lei pe an !

0

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a aprobat luni raportul de determinare a tarifelor pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), astfel polita pentru un camion ajungand la 7.534 de lei pe an iar pentru un autocar de 6.600 de lei potrivit datelor de pe MEDIAFAX.

„Pentru un autovehicul de transport marfă cu masa peste 16 tone deţinut de o persoană juridică, rezultă o primă maximă de 7.534 de lei, iar în cazul autovehiculelor de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri, aplicarea metodologiei de tarifare a condus la o primă maximă de 6.600 lei. Totodată, pe segmentul autovehiculelor cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, deţinute de persoane fizice din categoria de vârstă 31-40 de ani, tariful de primă maxim rezultat este de 610 lei”, se arată într-un comunical al ASF.

Formula de calcul nu este foarte complicata ea cuprinde dauna medie. daunele intamplate, frecventa daunelor, dar si frecventa daunelor neraportate, inflatia daunelor si incarcarea de siguranta, care determina astfel prima de risc la care se mai adauga cheltuielile de achizitie s administrare, fixe si variabile, precum si incarcarea de Bonus/Malus (15%) dar si cota de profit(1%).

Potrivit ASF, cheltuielile de administrare si de achizitie ale asociatiilor de asigurare cuprind o cota de 25%, in care intra contributiile asiguratorilor la fondurile de garantare si compensare a daunelor de 8% (FGA, Fondul pentru victimele străzii, Fondul Carte verde), 10 %-  cheltuielile cu reţelele de distribuţie şi/sau intermediarii din piaţă (brokeri), costul de capital de circa 2% si cheltuielile propii variabile 5%. La toate acestea se mai adauga o cota fixa de cheltuieli administrative cu chirii, salarii etc. in suma de 70 de lei per unitate de expunere, atat pentru persoane juridice cat si pentru persoane fizice.

„Metodologia de calcul al tarifelor maxime şi indicatorii folosiţi au făcut obiectul consultărilor cu principalii parteneri de dialog implicaţi în problematica RCA – asociaţiile patronale ale transportatorilor, precum şi societăţile de asigurări care operează pe piaţa RCA”, precizează Autoritatea.

Tarifele maxime stabilite de ASF, potrivit legii, vor fi transmise Ministerului Finanţelor Publice, care le va supune aprobării Guvernului.

DISTRIBUIȚI