Teoria controversata a unui medic : Moartea reprezinta doar o iluzie creata de imaginatie

0

Potrivit spuselor unui doctor in medicina,specialist in cercetarea celuleor stem si autor al teoriei biocentrismului de la Universitatea Wake Forest, acesta sustine ca moartea ar fi doar o iluzie. Doctorul explica faptul ca intreaga realitata este doar un construct mental al starii noastre de constiinta si ca nu ar putea exista daca nu ar fi perceput de catre noi.

Medicul si-a expus teoria intr-o carte intitulata” Biocentrism: How Life and Consciousness are the Keys to Understanding the True Nature of the Univers”. In acest volum savantul explica faptul ca teoria sa este sustinuta de experimente stiintifice, si mai mult decat atat a fost anticipata si de operele unor filosofi celebrei cum ar fi Desctes, Kant sau Schopenhauer, care au vorbit despre un univers subiectiv ca o simpla perceptie a simturilor noastre.

Robert Lanza apeleaza in acest sens si o cugetare a lui Albert Einstein care a spus la moartea unui prieten :” Oamenii ca noi..stiu ca distinctia intre trecut, prezent si viitor este doar o iluzie extrem de puternica”.

Biocentrismul, cunoscut si sub numele de „teoria totului” considera ca viata este cea care creeaza universul si nu invers. Viata reprezinta cauza, nu un simplu efect al unor precese chimice. Biologia ii este superioara universului. Astfel constienta unui persoane determina forma si marimea obiectelor. Nu doar obiectele ci si timpul si spatiul sunt forme ale perceptiei umane.

Mai pe scurt biochimistul sustine ca nici timpul si nici spatiul nu sunt reale ci sunt instrumente de perceptie create de mintea noastra si care nu pot exista singute, in afara acestei perceptii.

Aceasta teorie a fost formulata pentru prima data in anul 2007 de catre medicul Robert Lanza si se bazeaza pe 7 principii:

1. Tot ce este observat depinde de cel care observă, iar realitatea pe care o percepem este de fapt un proces al conştienţei noastre. Viaţa dă naştere universului, nu invers, cum susţine concepţia clasică despre lumea din jur.

2. Percepţia internă şi cea externă sunt legate între ele.

3. Comportamentul particulelor este determinat de prezenţa unui observator.

4. Fără acţiunea conştienţei, materia este doar o formă nedefinită.

5. Universul este structurat şi guvernat de legi şi forţe care sunt favorabile vieţii.

6 şi 7. Timpul şi spaţiul nu sunt lucruri reale, ci doar instrumente ale înţelegerii noastre, pe care le purtăm cu noi aşa cum ţestoasele îşi poartă carapacea.

Potrivit doctotului Robert Lanza oamenii nu sunt simple fiinte biologice pentru ca fara constiinta noastra nimic nu ar mai putea exista. Acesta are 5 argumente cu care sustine ca moartea nu exista ci este doar o simpla iluzie a mintii noastre.

1. Faptul că observarea unei particule îi modifică acesteia comportamentul aşa cum arată exemplul menţionat anterior este dovada că realitatea nu există pur şi simplu, ci este un proces care necesită conştienţa oamenilor. De aceea, mintea transcede spaţiul şi timpul, pentru că acestea nu pot exista singure, fără conştienţa noastră.

2. Conservarea energiei este o axiomă fundamentală a ştiinţei. Prin urmare, energia nu poate fi nici creată, nici distrusă, doar transformată, conform primei legi a termodinamicii. Potrivit lui Lanza, conştienţa unui om este conservată la moarte sub forma unei energii de 20 de waţi, chiar dacă trupul este distrus.

3. Lanza crede în teoria multiversului, conform căreia există un număr infinit de universuri paralele, care alcătuiesc realitatea fizică. Astfel, tot ce se poate întâmpla se va întâmpla într-unul din aceste universuri.

4. Omul va trăi şi după moarte, prin modul în care a influenţat viaţa rudelor şi prietenilor cu care a interacţionat.

5. Viaţa noastră nu este o întâmplare, este ceva ce trebuia să se întâmple. Conştienţa noastră va exista într-un prezent etern, deplasându-e între realităţi şi având mereu parte de noi aventuri.

 

 

DISTRIBUIȚI